Храм

ступа

Реликварий, в който се пазят останки от тялото на Буда Шакямуни (коса, зъб). Ступите се полагат в основите на будистките храмове. По-ранният тип храмове също носят названието ступи и представляват мемориални култови съоръжения. По правило те са от пет части или равнища: започват от квадратна основа към кръгла горна част и петте равнища символизират пет елемента, представящи постепенно възвисяване: земя, вода, огън, въздух и етер (символизиращ нирвана).СтупатаСтупа в Санчи, щат Мадхя Прадеш, Индия

Основният корпус е издигнат от император Ашока през III в. пр. Хр.Ангкор Уат в Кампучия - най-големият храмов комплекс на будисти (издигнат е като индуистко светилище, поветено на бог Вишну)Боробудур на о-в Ява, Индонезия - махаянска ступа от IХ в.


Будханат ступа на Буда в столицата на Непал, Катманду

пагода

По-късно появил се, но по-широко разпространен будистки храм. Религиозно-естетическата концепция, вложена в основата на градежа на храма, се основава върху принципа на редуване на крайно-безкрайно (земя-небе). Основата е квадратна, а покривната част е съградена чрез редуване на хоризонтални и вертикални елементи, символизиращи редуването на крайно и безкрайно, земя и небе, телесно и духовно. Смислово превалиращият момент е безкрайността, изразяваща се в елементите, представящи незавършеност. Пагодата завършва с островърха кръгла кула, символизираща Буда. Общият облик на храма съчетава стремеж към завършеност и същевременно незавършеност, потапяне в пълнотата на нирвана и същевременно „изчезване“ на стремящия се към тази пълнота. В храма се поставят статуи на буди и бодхисатви, изобразява се символа мандала.


Пагода на благовещателната светлина в Сиджу, Китай

Централната пагода Шведагон в столицата на Бирма (Мианмар), Рангун (Янгон)


Пагоди в Япония


Начало > Религии > Будизъм > Храм


Реклама