Божества

Сред древните божества, култът към които се запазва в някои даоски общности на равнището на популярната религия, се открояват богът на огъня Хуокун (култът към него е един от най-разпространените сред китайците), богинята Сиванму, покровителка на Запада, която според митологичните представи е пазителка на прасковите на безсмъртието. Почитан е и Божественият Земеделец (Шън-нун), който според китайската митология пръв е култивирал земята.

При вторичната митологизация на даоските религиознофилософски възгледи се появява андрогинен първочовек, Пангу, представящ изначалното Ин-Ян единство в Ци като първо живо същество.

Почитат се Тай-ди (Великият прародител), както и персонификации на пределни реалности (напр. Тай-чу – Великото начало, Тай-дзи – Великият предел).

Като божество се почита и Хуан-ди, покровител на сакралния център на Поднебесната.


Статуя на Хуан-ди в манастира на Белите облаци, Пекин


Обект на почитание са божествени управници (първопредци), покровители на четирите „врати” (посоки) на света.В средите на Маошанската школа се почитат „три пречисти”: Височайшия владика Лао, учението за Дао, както и последователите му - последните две са персонифицирани, а трите представят три небеса на „висшата чистота”. Тази триада като култов обект е възприета в школата Учение за Съвършената Истина.Служение в даоски храм

Като следи от предшестващите даоизма анимистични нагласи остават представите за множество духове, населяващи всяко място, включително и човешкото тяло. Правят се жертвоприношения на добрите духове (месо, плодове и др.), а злите духове биват прогонвани с тамян, с магически действия и талисмани със защитен ефект.Даоски молитвени ритуали


Класическа ритуална музикаНачало > Религии > Даоизъм > Религиозен даоизъм > Божества


Реклама