Празници

В умма се празнуват два основни празника, установени от пророк Мухаммад. Празниците се отбелязват по религиозния лунен календар.

На 27-я ден на свещения месец Рамадан се отбелязва святата Нощ на предопределението, в която се припомня за низпосланото на пророк Мухаммад от Аллах Откровение. Централният празник, Рамадан-байрам, започва с изтичането на големия задължителен пост през месеца Рамадан. Празникът е известен още и като шекер-байрам.

В памет на жертвоготовността на расул Ибрахим, готов да отдаде на Аллах живота на сина си Исмаил, е установен празникът курбан-байрам (коч-байрям). Празникът съвпада с края на ежегодния хадж. Задължение на мюсюлманите е да раздадат месо от жертвения курбан на бедните. 


Курбан байрам


От ХII в. мюсюлманите празнуват на 20 април маулид, рождения ден на пророк Мухаммад.

На 8 юни се отбелязва празнично и мирадж, възнесението на пророк Мухаммад.Мюсюлмански сватбен ритуал

Специфичен е празникът на шиитите ашура – той е траурно почитане на паметта на имамите Али и Хюсеин. На ашура се извършва поклонение на гробниците на тези имами в Наджаф и в Кербала в Ирак. За да станат съпричастни на страданията на своите имами, шиитите могат дори да си нанасят сами рани с хладно оръжие.

 


Шиити на ашураНачало > Религии > Ислям > Празници


Реклама