Хугеноти

Хугеноти биват наричани френските протестанти, появили се през ХVI век. Названието им идва, както се предполага, от Хуг (Хюг), протестант от калвинистка Женева или от деформирана транскрипция на eidgenossen (самоназвание на швейцарците).


Хугенотски кръст

Във Франция протестантски тежнения се проявяват времето на Маргарита Наварска – тя и нейният духовник Жерар Русел са католици, но са впечатлени от протестантските нагласи за личната вяра; Русел обаче е остро критикуван от Калвин заради това, че е приел католичеки епископски сан. Смята се, че по това най-напред са били създадени няколко лутерански общини. Но същинско протестантско движение се оформя на основата на калвинистките принципи. Сериозно влияние има активният женевски реформатор Гийом Фарел, както и проповедта и дейността на самия Калвин. През втората половина на ХVI в. регигиозните общини на хугенотите наброяват над две хиляди.

Твърде скоро съчиненията на реформаторите са забранени, от времето на крал Анри II хугенотите са преследвани като еретици, но с едикт на Карл IХ от 1561 год. смъртното наказание да еретици е забранено. В Пуаси е организиран диспут между католици и хугеноти, но те не постигат помирение. За известно време им е предоставена свобода да извършват калвинистко богослужение, укрепена с издадения от крал Анри IV Нантски едикт от 1589 год. Римската курия не одобрява Нантския едикт.

Недоволството на парижани от хугенотите ги изтласква от столицата и централните райони на страната и ги принуждава да се оттеглят предимно в районите на укрепените Ла Рошел, Сомюр и Монтобан. От 1568 год. пристанищният град Ла Рошел на брега на Бискайския залив става е център на тяхната дейност. Калвинистки общини има също в Прованс, в Бургундия и др.

 


Укреплението Ла Рошел

Хугенотите в лицето на своя лидер Гаспар дьо Колини имат сериозно влияние върху крал Карл IХ. Майката на краля Екатерина Медичи търси начини да прекрати това влияние. След неуспешен опит за покушение над Колини през 1572 год. въвлечени в противоборствата на управляващите династии ревностни католици извършват масово клане на хугеноти, станало печално известно като Вартоломеева нощ (в деня на св. Вартоломей).

 

При Анри Наварски и Ришельо хугенотите отново имат известна свобода и възможност да извършват богослужения.

През 1685 год. крал Людовик ХIV отменя Нантския едикт и започват преследвания на хугенотите. Много от тях се изселват от страната - в Англия (главно в Лондон), в Холандия, Швеция, Дания, Америка, Русия.

Във Франция протестантите отново получават свобода на изповеданието след революцията от 1789 год. В страната се установяват реформатски църкви, които са наследници на хугенотите.


Хугенотска църква в Чарлстън, Южна Каролина, САЩ 


Начало > Религии > Християнство: протестантство > Калвинизъм > Хугеноти


Реклама